Cabeceiras de Basto, dichtstbijzijnde groter dorp

Cabeceiras de Basto is voor Nederlandse begrippen maar een klein dorp, voor ons is het al een aardige plaats.
Tal van winkeltjes voor de meest gangbare boodschappen & materialen.

Feesten & festiviteiten

  • Festa das Papas: jaarlijks op 20 januari, even jaren in Gondiaes, oneven in Samao. 
  • Feira do Cavalo: jaarlijks paardenfeest in het hippisch centrum.
  • Feira de Sao Miguel: jaarlijks van 20 – 30 september. Markt, paarden- en veemarkt, optredens, folklore, eten, drinken, diervriendelijk stierenvechten (onderling…heel traag en imponerend), drafrennen, toltwedstrijden etc.
  • Agro-Basto: expositie & markt van economische (agrarische) activiteiten

Boodschappen doen:

  • De grote nieuwe supermarkt Continente is onderdeel van een Franse keten. Groot aanbod, parkeerplek.
  • Kleinere supermarktjes, verspreid door Cabeceiras.  Veel kleiner aanbod maar minstens zo leuk om eens te neuzen en te zien wat nou het meest gangbare aanbod is in Noord Portugal. Bovendien steun je hier de lokale kleine ondernemers mee, die het sinds de komst van de Continente erg zwaar hebben. Bv. de Viva aqui, deze mini-mercado bij het klooster, mini-mercado tussen de bakker en het gezondheidscentrum, of deze dichtbij de praia fluvial zwemgelegenheid.
  • Iedere maandagochtend is er markt. Bij het Campo Seco plein waar ook het postkantoor (correio) en de brandweer (bombeiros) zit, wordt vooral kleding, schoeisel, textiel, keukengerei en gereedschap verkocht.  Éen straat lager (naast het gezondheidscentrum, Centro de Saude) kom je op de voedselmarkt terecht. Grote stallen met fruit en groente, maar ook oudere dorpsdames met hun zelfgeteelde uien en aardappelen, vetgemeste konijnen of hanen. In het aangesloten gebouw is de vismarkt.

 

Mosteiro & Praca da Republica

Het voormalige klooster met barokke kerk Mosteiro de Sao Miguel de Refojos is ook zeker een bezoek waard.

De exacte bouwdatum is niet bekend, doch er bestaan brieven uit 1131 waarin koning  Don Afonso Henriques toestemming verleende voor het bouwen van het klooster. De aanleunende kerk werd in 1690 herbouwd. Het huidige klooster werd omstreeks 1770 voltooid.

Aan het andere uiterste van het hoofdplein, a Praca da Republica, de tuin voor het klooster, vind je ook het VVV kantoor, bewaakt door het beeld van ´Basto´, een Galische strijder welke volgens de verhalen de stichter van dit stadje is.
VVV open van maandag tot zondag, van 9,00 uur tot 12,30 uur en van 14,00 uur tot 17,30 uur.