Natuurpark de Alvao & Fisgas de Ermelo

Natuurpark de Alvao; één van de best bewaarde geheimen van Noord-Portugal. Het park heeft een gevarieerde flora en fauna en fascinerende dorpjes te midden van granieten bergtoppen. De 300 meter hoge ‘Fisgas de Ermelo’ watervallen vormen de belangrijkste attractie in het park.


Update ! In het voorjaar van 2016 is een nieuwe wandelroute geopend die rondom de mooie watervallen van Ermelo gaat, de PR3.
12 Km flink doorstappen in ruig, prehistorisch terrein, met heerlijk verfrissend kristalhelder bergwater in de natuurlijk uitgesleten waterbekkens van de watervallen om naar uit te kijken. In het dorpje Ermelo vind je een typisch Portugees bergrestaurant.
Vanaf Quinta Rural  40 km  en  ruim 1 uur rijden, klik hier voor de route.
GPS uitzichtspunt op de watervallen (bereikbaar met auto): GPS: 41º 22’ 33’’ N | 7º 52’ 11’’ WWe hebben enkele folders van deze route op voorraad (mits ze altijd weer braaf worden ingeleverd. Mocht dit niet het geval zijn, kun je de route hier downloaden  en zal het VVV van Mondim de Basto je ook graag helpen).

 

Het gaat om een in vergelijking met andere parken in Portugal klein oppervlakte, maar de 70 vierkante kilometers van het natuurpark Alvão bieden exclusieve uitzichten, reden waarom het park in 1983 werd opgericht. Het park wordt verdeeld door twee afzonderlijke profielen; enerzijds een bergachtig gebied, vol ravijnen en bergruggen en anderzijds de lage dalen, dicht begroeid met berken, steeneiken en heide. De rivier Olo kronkelt door het landschap en voedt het met zijriviertjes en beken. Onder de bewoners van het gebied vinden we wolven, bergkatten en slechtvalken; alhoewel dat slechts een kleine greep is uit alle Iberische diersoorten die hier te zien zijn voor de liefhebbers, die hier eveneens de steenarend, een met uitsterving bedreigde soort, in zijn natuurlijke omgeving kunnen waarnemen. Een andere attractie van het natuurpark zijn de watervallen, waarvan de Fisgas do Ermelo de meest bekende is, met kristalheldere meren aan de bron en een dusdanig lange loop dat het beschouwd wordt als een van de langste watervallen van Europa. Bereid uw bezoek aan het park voor in Vila Real, waar zich een van de informatiecentra van het park bevindt.