Canyoning

CanyoningPortugalQuintaRural

 

Bij het canyoningen maak je al lopend, zwemmend, klimmend, glijdend, springend en abseilend een tocht door een kloof (of ‘canyon’) waar meestal water doorheen stroomt. Een canyon is een mooie en indrukwekkende omgeving waar je normaal niet zo snel komt. Naast het genieten van de prachtige natuur geeft de combinatie van hoogte en water een enorme kick tijdens de afdaling.

 

 

 

Voor wie?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Iedereen die in is voor avontuur en niet bang is voor een beetje water.
Er is een kloof voor elk niveau, van de allerkleinsten via de absolute beginners tot adrenaline zoekende avonturist.
Zelfs voor de jonge avonturiers is er nabij een canyoning-parcours. Zie hier de uitleg van Japie.

 

 

Met wie?  Vertical Dream OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Quinta Rural werkt sinds het begin naar volle tevredenheid samen met Vertical Dream.  Ilona en Ricardo zijn uitstekende gidsen; ijzersterk in persoonlijke begeleiding, kalm, kennis van zaken, oog voor kwaliteit, sympathiek én Engelssprekend. Je kunt hen ook op facebook vinden.

 

 

Welke mogelijkheden zijn er?

 • Canyoning Initiatie:  voor een korte canyoning ervaring. Ook geschikt voor kinderen.  Afdaling van 2 watervallen & terugwandelen langs de rivierbedding.
  Locatie: Moscoso (3,5 km van Quinta Rural)
  Duur: 2- 3 uur. Minimaal aantal personen 4, maximaal 10.
 • Canyoning Rio Cabrão: absolute aanrader voor het hele gezin. Afhankelijk van de hoeveelheid water, is de Cabrao geschikt voor elk, van de starter tot de ervaren (zomer betekent lagere waterstand dus makkelijker).
  Locatie: Pioledo, naast natuurpark de Alvao, serie van watervallen en bassins.
  Duur: 3-4 uur. Minimaal aantal personen 2, maximaal 10.
 • Canyoning Ribeira de Cavez.  Gelegen in Alto Barroso, startpunt op 3,5 km van Quinta Rural, in de vallei die lokaal bekend staat als de ´Vallei van de Neus van de Wereld´. Een relatief jonge waterweg doorheen een adembenemd landschap. Diverse watervallen en bassins om in te zwemmen.
  Locatie: Moscoso (3,5 km van Quinta Rural)
  Duur: 4 uur. Minimaal aantal personen 4, maximaal 10.
 • Canyoning Ave. Het juweeltje qua canyoning. Door de erosie van de Rio Ave,zijn in de granieten rivierbedding een serie sifons en prachtige doorgangen ontstaan.
  Locatie: Rossas (ongev. 30 km van Juguelhe)
  Duur: 3 uur. Minimaal aantal personen 4, maximaal 10.

Inbegrepen:

 • Alle benodigde materialen en instructeur(s)
 • Verzekering voor de activiteit
 • Foto´s van de tocht. Neem een USB-stickje mee om ze over te nemen

Niet inbegrepen: 

 • Vervoer van en naar de locatie.
  Eigen vervoer om tot de locaties (behalve Moscoso) te komen is nodig.  Vervoer door Vertical Dream kan tegen meerprijs worden afgesproken.

 

 

Hoe kun je reserveren?

Uiteraard kun je ter plekke op de Quinta afspreken, er zijn alvast een paar vaste dagen per week ingepland. Enige flexibiliteit qua datum kan dan nodig zijn.
Indien je ruim op voorhand (per mail) reserveert, kun je datum & tijdstip in overleg kiezen.

Stuur hiervoor een mailtje in het Engels naar ilona@verticaldream.org met de volgende gegevens:

 • volledige naam (voornamen & achternaam) & geboortedatum van elke deelnemer (i.v.m. de verzekering)
 • lengte, kilo en eventueel kledingmaat ( i.v.m. de wetsuits)
 • gewenste datum/data
 • gewenste activiteit
 • jullie niveau (beginners, gevorderden, goede fysieke conditie of niet, sportief of niet)
 • laat hen even weten dat je via Quinta Rural komt dan weten zij meteen waar jullie verblijven en welke kloof ze eventueel met jullie kunnen doen.Betalen doe je dan ook ter plekke, aan hén.

Meer over canyoning ( tekst van de Nederlandse Canyoning Bond)

Tijdens de tocht door een canyon kan je verschillende obstakels tegen komen. Van een afstap van een hoog rotsblok tot bijvoorbeeld een steile glijbaan. Elk obstakel vereist weer een andere techniek om te passeren. Welke obstakels je tegenkomt is voor elke canyon verschillend. Over het algemeen gebruik je de volgende technieken:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lopen

Het lopen in een canyon is anders dan dat je dagelijks doet. Je loopt over natte, oneffen, schuine rotsen en soms zelfs oude boomstammen. Ook kan de ondergrond door algen erg glad zijn. Er is dus een grote kans dat je uitglijdt. Om niet te vallen zul je voorzichtig moeten lopen. Het kan zijn dat je met gebogen knieën moet lopen (laag bij de grond) of zelfs je handen moet gebruiken.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAKlimmen

In veel canyons kom je grote rotsblokken en hoge afstapjes tegen. Om hier langs te komen zul je moeten klimmen en klauteren. Om hoge afstapjes te kunnen passeren zul je je af en toe als een aapje (op handen, billen en voeten) moeten voortbewegen.

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Abseilen

Als je niet kunt klimmen, glijden of springen, dan zul je moeten abseilen. Abseilen is niets ander dan jezelf laten zakken aan een touw.
Hiervoor zit je met een gordel en een soort rem vast aan het touw. Een abseil kan enkele meters lang zijn en over droge rots lopen. Maar abseils kunnen ook door een waterval lopen en honderden meters hoog zijn.

 

ZwemmenOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vaak is er water aanwezig in de canyon, meestal in de vorm van stromend water. Hierdoor kunnen er diepe poelen met water ontstaan waar je zult moeten zwemmen. Je uitrusting heeft overigens ook wat drijfvermogen. In rustig water kun je net zoals in een zwembad zwemmen. Als de stroming erg wild is, dan zul je een stuk harder moeten zwemmen.


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Glijden

Het water heeft soms een natuurlijke glijbaan gemaakt. Dan is de rots helemaal glad afgesleten en eindigt in een (diepe) poel met water. Het glijden van een natuurlijke glijbaan is hetzelfde als bij een glijbaan in een zwembad. Liggend op je rug met je voeten vooruit eindig je met een plons in het water. Hoe steiler, gladder en hoger de glijbaan,
des harder ga je!

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Springen

Wanneer de poel onderaan een rots diep genoeg is, dan kun je soms ook springen. De hoogte kan variëren van enkele meters tot soms wel tientallen meters hoog. Het is wel belangrijk dat je wel goede techniek beheerst. Hoe hoger de sprong, des te harder de landing.

 

Welk materiaal ga je gebruiken?
Om veillig te kunnen afdalen in een canyon heb je goede bescherming voor je lichaam nodig. De harde rotsen kunnen scherp zijn en het water koud.

 • wetsuit: soort neopreen duikpak dat je warm houdt en je beschermt.
 • helm: hoofdbescherming te allen tijde
 • gordel, touw & afdaalzekering: om te kunnen abseilen

Wat neem je zelf mee?

 • Schoenen met stevige zool
 • Strakke zwemkleding of ondergoed voor onder het wetsuit
 • Handdoek & droge kleding
 • Eventueel een versnapering & wat drinken voor ná de activiteit.(Instructeurs nemen energierepen & flesje water voor elk mee)

 

 

 Tips:

– Zorg dat vooraf aan de activiteit goed gegeten wordt. Gedurende de tocht verbruikt je lichaam veel energie
– Zonnebrand, smeer op een zonnige dag vooraf je gezicht en nek goed in.