Douro wijnvallei: met auto, trein of boot

Langs de oevers van rivier de Douro produceert en bottelt men al eeuwen de portwijn. Het is zelfs de oudste afgebakende wijnvallei ter wereld waarin diverse wijnroutes zijn uitgezet.
De Douro Wijnregio is niet enkel Wereld Erfgoed maar werd in maart 2010 ook nog eens beschouwd als de “7e Beste Duurzame toeristische bestemming in de wereld” (National Geographic). Een dagtrip waard.

Enkele bekende wijnboerderijen: Quinta do Noval, Quinta do Seixo, Quinta do Vale Meão en Quinta do Crasto.

Ook grote porthuizen zoals Sandeman zijn hier gevestigd, compleet met museum, rondleiding & proeverij. Zeker Sandeman is mooi om te zien, omdat ook een stuk van het productieproces getoond kan worden. Toch is vooral de linkeroever van de Douro in Porto, Vila Nova de Gaia, bekend om zijn vele porthuizen- en proeverijen.

Boot / trein: je kunt de Douro rivier volgen van Peso da Regua tot Porto centrum middels een cruiseboot of een oude stoomlocomatief  (bv. pocinho – pinhao – pocinho, of Tua – Peso da Regua – Tua) op het smalspoortraject. (Zie hier een filmpje)

Pinhão. Het oude station werd omgebouwd tot een winkel en een museum

Het archeologische park van Côa maakt deel uit van dit park en getuigt van de menselijke aanwezigheid in deze streek sinds duizenden jaren, door de uitzonderlijke paleolithische grottekeningen.

Klik hier voor de kortste route (tip: route N210 is niet de kortste, wel de mooiste. Halverwege kom je door Amarante: kleine maar mooie oude binnenstad met enorme kerk, brug uit Napoleons tijd, de Tamega rivier met trapfietsen en een goed verstopt waterpark. Wie echt alle tijd van de wereld heeft, kan volledig binnendoor rijden via Mondim de Basto, langs het natuurpark de Alvao.  En dan bestaat er nog de mogelijkheid om de Douro vallei met Porto te combineren. Mogelijkheden te over. )

Persoonlijk vind ik de douro vallei op zijn interessants tegen eind september, vanaf de ´vindima´ (het oogsten) en in de herfst wanneer de wijnbladeren prachtig rood kleuren).