The Quinta: welcome (home on holiday)

 

DSC_0837

Wanneer je komt logeren op Quinta Rural, kom je thuis in een massief granieten vierkantshoeve waarvan het oudste deel uit 1673 stamt. Je ´voelt´ deze geschiedenis al meteen wanneer je bij aankomst de Adega binnenloopt.  De Adega is nu één grote, open ruimte, tot de nok toe. Je ziet precies het handwerk, de sporen van het verleden, de uitbreidingen die eeuwen geleden hebben plaatsgevonden.

Nog veel eerder dan 1673 werd het 2,5 hectare groot terrein al manueel bewerkt. Te beginnen bij het ontginnen van de grond:  van berg tot terrassen met vruchtbare aarde, volledig ommuurd en ondersteund door de vele granieten stenen die bij dit proces bovenkomen. Een indrukwekkend zicht wanneer je je bedenkt dat dit allemaal met de hand gedaan is.

 

Deze historische boerderij hebben wij in het vroege voorjaar van 2012 kunnen aankopen. Na meer dan 10 jaar leegstand, leek de quinta wel zielloos. Ook het terrein heeft het in die lege periode zwaar te verduren gehad: een helft grond was volledig ´arm´, leeg, zelfs sprake van lichte erosie door overmatige begrazing door schapen.  De andere helft was grotendeels overwoekerd door brem, varens en bramen. Heel wat werk voor de boeg dus.

Toch was toen al het unieke karakter duidelijk. Prachtige vergezichten, aan de rand van een middeleeuws aandoend dorpje met 12 bewoners, een prachtige vierkantshoeve met een schattig binnenhof, de indrukwekkende adega, het liefelijke wijndal aan onze voeten en het rauwe berglandschap als onze achtertuin, de heldere sterrenhemel, de rust, de ruimte, de vrijheid…de mogelijkheden!

We zijn meteen aan de slag gegaan:

Na de eerste verbouwingen (gastenkamers met eigen badkamertjes, stroom- en waterleidingen, keuken, sanitair, bar & recreatieruimte, toegang tot het terrein en alle terrassen, platforms voor de tenten, maken van tig houten meubels) kwamen de eerste gasten.
Met de eerste gasten kreeg de quinta ook haar ziel weer terug.  Vrijwel meteen werd het een plek om je thuis te voelen,  je ´ding´ te doen waar je thuis vaak niet aan toekomt. Een plek van vrijheid, ruimte, goede gesprekken, kleine of grote avonturen maar ook van rust.
Zoals een gast zo treffend zei: Chaos en vrijheid versus orde en inperking. Wij haalden hier adem en jullie maakten het mogelijk.

Als jonge ondernemers in crisis-tijd kunnen we niet anders dan stapje voor stapje aan de quinta te bouwen. Soms frustrerend maar vaak heel mooi.   Het ´lange termijn´ aspect biedt namelijk de ruimte om flexibel maar doordacht te zijn, om de quinta op een natuurlijke manier te laten groeien naar de precieze behoeftes van onze gasten.  Bovendien doen we veel (bijna alles) zelf om met minder (geld) meer (resultaat) te krijgen, waardoor we blijven leren en vooruitgaan.

Inmiddels zijn we weer heel wat ´to do´s ´ verder.  Het terrein zijn we in de watten aan het leggen:  extra kampeerplekken gecreeerd, borders vrijgemaakt, groenten-, kruiden- en bloementuin aangelegd, irrigatiekanaaltjes, bomen geplant, paadjes gecreeerd, brem en bramen te lijf gegaan, natuurlijke granieten trappen gemaakt, vijver gegraven, extra zitplek,  mooie lounge/eethoek meubels gemaakt, extra stroom- en waterpunten, afrit beter begaanbaar, stroleemhuis, paardenomheining en ga zo maar door.

Na het seizoen van 2014 gaan we weer verder met het huis. Het kriebelt nu al.

Ieder jaar wordt de quinta weer iets ´mooier´ waarbij we meerdere doelen najagen. Voor ons betekent ´mooi´: groen, ecologisch, (gast-)vrij, speels, back to basic maar comfortabel, rustgevend, verrassend, leerzaam, avontuurlijk, praktisch.
Onze gasten worden er in ieder geval blij van en wij ook!

Aan alle gasten, vanaf het eerste seizoen (2012) tot degene die wij nog zullen verwelkomen: Bedankt!!  Dankzij jullie kunnen we deze speciale plek delen.