Maak zelf een simpele´18de eeuwse houtoven´

Wie op internet zoekt naar clay of cob ovens, wordt overweldigd door het aanbod van instructie pagina´s en video´s. Je kunt het zo mooi en zo gek maken als je tijd, vaardigheden en materialen toelaten.

Een leuke simpele variant is deze ´18de eeuwse houtoven´. Te maken met niets meer dan gratis materialen die je zelf op en rond Quinta Rural bij elkaar sprokkelt en … je eigen handen.

Het beste trek je, verspreid over 3 dagen, een beetje tijd uit voor dit leuke project:
Een dag om ´op jacht´ te gaan naar zand, klei, twijgjes en brandhout, een ochtend of middag om je houtoven te bouwen, en een middag om zelf brood te bakken en je buikje vol pizza te eten.

Wat heb je nodig:

 • zand (emmertje meenemen naar de rivier. Beetje zand aanwezig op de quinta, onder voorbehoud)
 • klei (emmertje & schep meenemen naar een klei-delf plekje op 2 km. Beetje klei aanwezig op de quinta, onder voorbehoud)
 • emmer water
 • dunne en buigbare (dus verse) mimosa stekjes ( zaagje meenemen naar Cambezes, op 1,5 km, plek vol overtallige Mimosa)
 • oud doek (meenemen of op de quinta)
 • stro, droog gras verzamelen
 • houten plank of grote granieten deksteen voor de vloer (op de quinta)
 • brandhoutjes sprokkelen op en om de quinta
 • eventueel dennenappels als brandmateriaal (verzamelen in een dennenbos in de buurt)
 • eventueel kooltjes (supermarkt, of van een eerder kampvuur maken)

 

 

 

Eens gedroogd, kun je hier het volgende lekkers in maken:

 • Brood bakken
  500 gram bloem (farinha),  5 gram droge gist (fermento), 10 gram zout (sál), 300 ml (lauw)warm water. Doe alle ingrediënten in een kom en roer door elkaar tot alle bloem bevochtigd is.Stort de broodmix op je werkblad en kneed het deeg met je handen tot een soepel deeg.
  1ste rijs: Vorm het deeg tot een bal en leg het in een licht met olie ingevette kom. Dek de kom af en laat het deeg in ongeveer 60 minuten tot dubbel volume rijzen.
  Stort het deeg op de werkplek. Druk de lucht eruit en bol het deeg losjes op. Laat afgedekt 15-30 liggen. Leg het gevormde deeg in een kom (bekleed met een goed bebloemde theedoek) met de ‘goede’ kant naar beneden. Start ondertussen het vuur in de houtoven.
  2de rijs: Laat het deeg in 45-65 minuten tot bijna in volume verdubbelen. Het deeg is genoeg gerezen als het deeg langzaam terug veert als je met je vinger er op drukt.
  Snijd het basis brood met een scherp mes in en schuif het in de hete oven. 40 minuten maximaal.
 • Pizza (deeg) maken
  25 g verse gist (of 20 g droge gist), 2 dl lauw water, 1 koffielepel zout, 2 soeplepels olijfolie (azeite), 350 g bloem
  Maak het pizzadeeg klaar door eerst de gist op te lossen in het lauwwarme water. Voeg zout, olie en bloem toe en nog wat meer water tot een soepel deeg wordt verkregen. Maak er een bol van en bedek deze met een doek.
  Laat 1 tot 3 uur rijzen op middelmatige temperatuur.
  Kneed opnieuw het deeg en verdeel het in 4 stukken.
  Rol de stukken uit tot 4 zo fijn mogelijke cirkels. Leg deze één voor één op de ovenschep en breng er de garnituur op aan, naar believen.
  Laat ze ongeveer 2 minuten bakken in een hete oven.