Natuurlijke zwemwatertjes in de buurt van Quinta Rural: wordt momenteel bijgewerkt

Bij een verblijf in de bergen denk je nou niet meteen aan rivieren, meren en watervallen. En tóch zijn ze er volop. Weliswaar goed verborgen (lees; onmogelijk te vinden zonder goede beschrijving en zelfs dan is het soms nog een avontuur). Hieronder volgt een kleine opsomming van ideale plekken voor waterplezier. Op de Quinta hebben we nog meer tips voor jullie.

Waterval bij Moscoso


De watervalletjes achter het vee-dorp Moscoso is een prachtige speel-, klauter-,  klim-, zwem- maar ook relaxplek.
Verborgen tussen de kloven van de bergen, kabbelen enkele bergbeekjes voort tot ze samenkomen en mooie watervallen vormen. Mét in de granieten rotsen natuurlijk uitgesleten waterbekkentjes.
Je kunt op onze aanwijzing met de auto tot op 500 meter naderen maar je kunt ook te voet vanuit de quinta gaan. Je sluit dan in Formigueiro aan op een reeds bestaande wandeling. Goed kijken, dan ontdek je heel wat oude waterkanaaltjes en watermolentjes.
In Moscoso is een restaurant, Nariz do Mundo, vooral befaamd vanwege de enorme hoeveelheden vlees (geitenstoofpot en lappen koe van de grill) die je hier voorgeschoteld krijgt.

Dit bergriviertje (dat bergafwaarts steeds in grootte toeneemt) kruist de doorgaande weg van Asnela naar Vilela.  Hier kun je tot aan de rivier rijden en parkeren. Doordat de rivier hier heel breed is, kan er in de zomer weinig water staan. Wel een heel veilige plek voor de kleinsten onder ons aangezien er weinig verval is (dus ook geen watervalletjes en geen afgronden).

Reistijd vanaf camping Quinta Rural: 3,5 – 4 km. Te voet, te fiets of met de auto. 

 

 

Praia fluvial de Gondiaes

Na een prachtige tocht van 24,8 km door het rauwe bergland en langs enkele kleine herdersdorpjes (eens bij Uz aangekomen, sla eens rechtsaf en vervolg je weg dóór het dorpje, leuk om te zien. ) kom je aan bij een aangelegd meertje. In feite is het niets meer dan een dammetje die het bergwater opvangt. Parkeerplaats ernaast (met barbecues die je mag gebruiken), fijn grasveldje en picknickbanken eromheen. Mooie rustige plek om écht te zwemmen. Let wel, in de zomervakanties zul je deze plek op zondag moeten delen met (grote) Portugese families.  IMG_1368Als je contact  wil leggen, wees niet verlegen en breek (met handen en voeten) het ijs.  Portugezen zijn over het algemeen wat afwachtend maar heel hartelijk en open eens het contact gelegd is.

Eventueel kun je ook eerst op zondagochtend naar de markt in Salto rijden, vers fruit, brood en kaas inslaan voor de picknick en via een andere weg richting Gondiaes rijden.

Een andere optie is om deze route te combineren met één van de uitgezette wandelingen (bv. in Uz of in Salto).  In Salto vind je ook het ´Eco-Museu´ met allerlei oude (landbouw)tradities en -voorwerpen. Helaas enkel Portugese beschrijving.
Reistijd vanaf Quinta Rural: 25 km, 45  minuten met de auto.  (50 minuten als een kudde koeien, schapen of geiten besluit over te steken). Klik hier voor de route

 

 

cavezpraiafluvialPraia fluvial de Cavez

Dichtbij een oude Romaanse brug, vind je de praia fluvial van Cavez.  Een soort zwembad maar dan van het bergwater. Naast dit natuurlijke zwembad ligt ook nog de Tamega rivier en iets stroomopwaarts, aansluitend, is een vis piste.  Er is tevens een barretje met kleine versnaperingen. De binnendoor-route naar Cavez is ook heel aardig.

GPS coördinaten: 41.5229720000 | -7.8889470000

cavezponteromanaTeven ‘Ponte de Cavez’: Romaanse brug over de Moimenta rivier uit 13de eeuw. GPS:N 41º 29′ 31,35” ,W 7º 57′ 33,92”

Reistijd vanaf Quinta Rural: 14 km, 20  minuten met de auto. Klik hier voor de route

 

 

Tamega-rivier

Reistijd vanaf camping Quinta Rural:  13 km,  20  minuten met de auto

 

ouralBarragem de Oural, Abadim

Klein stuwmeertje om te zwemmen en te recreeeren.  Naast een barretje (enkel open in de zomer) zijn ook hier de gebruikelijke barbecues te vinden.

Kortste (en leukste) weg naar Abadim is middendoor de middeleeuwse dorpjes Juguelhe en Magusteiro.  (Bij een tegenligger blijf je best ´stug´ wachten. De bewoners zijn véél handiger in het achteruitzetten en laten passeren.)

Bij het stuwmeertje van Abadim zijn ook enkele wandelingen, waarvan minstens één de levadas (waterkanaaltjes) grotendeels volgt.
GPS coordinaten: 41.5597233265 | -7.9832037699

Reistijd vanaf camping Quinta Rural:  12.5 km,  26 minuten met de auto. Klik hier voor de route

 

pocodefradesPraia fluvial de Refojos de Basto, Cabeceiras de Basto, “Poco do Frade”

In het centrum van Cabeceiras gelegen.

Reistijd vanaf camping Quinta Rural: 9,5 km, 14  minuten met de auto

 

praiafluvialdocaneiroPraia fluvial de Caneiro

GPS coordinaten: 41.4908037640 | -7.9642294574

 

 

cavezpraiaPraia fluvial da Ranha, Abadim

praia-fluvial-de-bucosPraia fluvial de Bucos

Reistijd vanaf camping Quinta Rural:  km,   minuten met de auto

saonicolaupraiaPraia fluvial de Sao Nicolau

Reistijd vanaf camping Quinta Rural:  km,   minuten met de auto

Address: Praia Fluvial de São Nicolau, Cumieira, Cabeceiras de Basto, Braga

GPS coordinates: 41.5442213265 | -8.0168388949  / 41°32’38.2″N 8°01’00.8″W

 

Grote stuwmeren

Barragem da Queimadela, Fafe
Reistijd vanaf camping Quinta Rural: 32 km,   45 minuten met de auto. Klik hier voor de route 

Barragem do Ermal
Met waterski, teleski, cano en andere watersporten.
Reistijd vanaf camping Quinta Rural: 31 km,   43 minuten met de auto. Klik hier voor de route

Barragem de Venda Nova
Gelegen in het overgangsgebied tussen de Minho en Trás-os-Montes.
Reistijd vanaf camping Quinta Rural:  20 km,  27  minuten met de auto Klik hier voor de route

Barragem da Canicada
Reistijd vanaf camping Quinta Rural:  km,   minuten met de auto. Klik hier voor de route

De zee
Reistijd vanaf camping Quinta Rural:  ongev. 95 km,   1 uur 15 minuten met de auto. 

Surfen bij Porto

Klik hier