Natuurpark De Geres

Grenzend aan ´onze´ Serra da Cabreira vind je het Parque Nacional da Peneda-Gerês. Het strekt zich uit tot aan de Spaanse grens en heeft een oppervlakte van zo’n 72.000 ha. Samen met het Spaanse Parque Natural Baixa Limia – Serra do Xurés vormen ze een natuurgebied van wel 100.000 ha.

Al op 45 minuten rijden vanaf Quinta Rural, rij je aan de onderkant de Geres binnen. Een eerste, mooie kennismaking. Wellicht heb je zin om te zwemmen in het stuwmeer, ga je naar het watervalletje via de wandelingen doorheen het dorpje Pincaes, of doe je de stevige trail naar het uitgestorven mineraalwinnings-dorpje Minas da Borralha.

Nog een klein stukje voor Pincaes vind je ook een bordje dat verwijst naar de ´Ponte de Misarela´. Auto halverwege bovenaan laten staan, laatste stukje te voet afdalen. Er bestaat ook een wandeling die langs deze brug over prachtig diep uitgesleten graniet voert.

Ook bekend is Pitoes das junias, het hoogstgelegen dorpje van Portugal. Vanuit hier gaat een prachtige wandeling naar ´Portela do Homem´,  het gebergte waar de arme Portugees, op zoek naar werk in Spanje of Frankrijk,  in de tijd van de Salazar-dictatuur, de grens overstaken. Niet zelden met gevaar voor eigen leven.

Prachtig zijn tevens de ´7 lagoas´, de 7 meren van de Geres. Niet bereikbaar via de auto, wel met een wandeling van ongeveer 12 km (retourtje). Hier nog een youtube filmpje

Onderweg naar de Geres kom je nog enkele stuwmeren tegen, neem dus voor de zekerheid je zwemkleding mee.

Aangezien de Geres behoorlijk uitgestrekt is, is het haast onmogelijk om hier alle hoogtepunten op te noemen. Google zeker eens op de Geres of op ´lagoas´ (meren)  of ´Cascatas´ (watervallen) voor meer mooie plekjes.

Klik hier voor algemene informatie over de Geres

 

 

SAM_6783

SAM_6746

SAM_6712

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SAM_6674

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

P1070353

OLYMPUS DIGITAL CAMERA