Parapenten / paragliding


Wat is paragliding / parapenten ?

(bron www.paragliding.nl)

Paragliding, ook wel schermvliegen of parapente-vliegen genoemd, komt van het parachute springen. In tegenstelling tot een parachute die er voor zorgt dat de val afgeremd wordt, gaat het er bij paragliding juist om zolang mogelijk in de lucht te blijven, VLIEGEN dus. En het mooiste is dan om ook nog eens een reis door de lucht te maken langs bergmassieven en over valleien heen. Dat noemen we overlandvliegen.

Paragliding is de meest eenvoudige en natuurlijke vorm van vliegen. De bontgekleurde schermen die bij paragliding gebruikt worden, zijn sierlijke vleugels die langzaam en geruisloos door de lucht zweven. Het scherm bestaat slechts uit textiel en lijnen: het lichtgewicht hi-tech materiaal past moeiteloos in een rugzak, is gemakkelijk te transporteren en weegt slechts zes á zeven kilo.

Een parapentevlucht is een tocht door de derde dimensie voor lichaam en geest. Paragliding is het uitkomen van de oeroude droom van Icarus en geeft je als piloot het ultieme gevoel van vrijheid.

Waar?

Parapenten in Noord-Portugal, Mondim de Basto, op de (heilige) berg Monte da Farinha, vanaf de mooie Senhora da Graca (kerk/klooster) op zo’n 40-45 minuten rijden van Quinta Rural.  Klik hier om de route alvast te bekijken. De tocht daarheen is alleen al de moeite waard. Graag stellen we ook een alternatieve route (via Atei) voor, waarbij je ook langs enkele (te bezoeken) wijnboerderijen komt.  Mondim de Basto heeft zelf een klein historisch centrum waar het lekker eten is, een buitenzwembad met goed onderhouden parkje en natuurlijk de Tamega-rivier met een paar hele mooie zwemplekken.

Wanneer?

Tja, dat is altijd een beetje lastig afspreken daar parapenten alleen mogelijk is bij goed weer en met de juiste thermiek. Daarnaast kunnen, op een goede dag, eerdere parapentvluchten behoorlijk uitlopen, júist als de thermiek goed is.  Geduld en een plan B zijn aan te raden. (Goed plan B: naar het natuurpark de Alvao, de grote watervallen Fisgas de Ermelo bekijken, zwemmen in de natuurlijke waterbekkens, of de stevige, nieuwe PR3 wandelroute lopen).

Met wie?

Met Parapente de Basto. Bekijk ook hun facebookpagina voor meer foto’s.
Tel. (00351) 965375354 /969732347
parapentebasto@sapo.pt
www.parapentedebasto.com
www.facebook.com/parapente.debasto
Locatie: http://www.parapentedebasto.com/index.php/pt/asas-de-basto/onde-voamos

GPS: 41.42ºN, -7.97ºW Altitude – 950m

 

Wat kost het?

Gemiddeld 75 euro.