Porto

Tips voor een leuke dag in Porto

Dat de stad aan zee ligt, maakt zijn naam al duidelijk: O Porto: de haven.
Hoewel het de tweede grootste stad van Portugal is (op nr. 1 staat de hoofdstad Lissabon), krijg ik er zelf toch altijd een beetje een ´dorps´ gevoel bij.  Dit komt waarschijnlijk doordat het een compacte stad is is, met een stadshart dat omlegen is door smalle steegjes. De stad kun je het beste te voet verkennen. Wanneer je genoeg hebt gehad van de steile weggetjes, kun je vaak op de 50-jaar oude trammetjes terugvallen. Daarnaast heeft de stad een sneltramsysteem van 60 kilometer lang en een goed metrostelsel. Ook is er een toeristenbus die een route tussen de voornaamste bezienswaardigheden aflegt, een zogenaamde hop on hop off & sightseeing bus.

 

 

Porto ligt aan de oevers van de Douro en staat bekend als de stad van de  bruggen. Aan de kades van de oude haven ligt de oude karakteristieke wijk  Ribeira, de oude volkswijk van de stad.

Tien jaar geleden hadden de huizen  hier nog geen watervoorziening en werd er water gehaald bij één van de vele  pompen die hier nog steeds te vinden zijn. De wijk staat nu op de  werelderfgoed lijst van UNESCO en er wordt veel geld voor restauratie ingestoken.

Tegenwoordig zijn hier tal van barretjes, restaurants en giftshops te vinden.  Voor de kwaliteit van het eten zou ik zeker níet op de kade blijven, voor een glaasje wijn met een kleine versnapering rond zonsondergang absoluut wel. (Prachtig hoe de lichten van de stad weerkaatsen op de douro vallei).

Porto toont naast zijn prachtig gerestaureerde bouwwerken ook verval en vergane glorie. Arme volkswijken en ruìnes van herenhuizen. Dit maakt de stad zeer interessant voor de hobby-fotograaf die de schoonheid in het verval kan zien.

Aanraders:

  • Porthuizen bezoeken, niet enkel in de Douro vallei, maar ook aan de overkant van de oude wijk Ribeira, namelijk Vila Nova de Gaia. Te voet prachtig te bereiken middels een prachtige brug.
  • Het Beursgebouw, Palácio da Bolsa, een pompeuze 19de eeuwse constructie
  • De Igreja dos Clérigos is een barokke kerk met een klokkentoren (Tore dos Clérigos) die hoog boven Porto uitsteekt.
  • Livrario Lello, volgens velen de mooiste boekwinkel ter wereld
  • Sao Bento station met de typisch Portugese ´azulejos´ (handgeschilderde tegeltjes)
  • Casa da Musica, van de Nederlandse architect Koolhaas
  • Bedevaartsoordje Lamego

Wil je vooral veel zien? Bereid je dan maar beter goed voor. Koop een stadsgids (of neem er gratis eentje mee van het vliegveld of op camping Quinta Rural) en kruis je bezienswaardigheden aan. Anders zou je snel verloren lopen..
Echter… verloren lopen in Porto is allesbehalve een straf. Persoonlijk vind ik het hier heerlijk dwalen.

Reistijd vanaf camping Quinta Rural: 1 uur en 15 minuten met de auto, 97 km.