Vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk in Noord Portugal

We mogen dan wel kleinschalig zijn qua aantal accommodaties, maar we zijn groots in terrein (5 hectare om te onderhouden) en proberen dit ook te zijn in klantvriendelijkheid, service en gerichtheid. Op zijn plattelands, dat wel.  Dit geeft meer werk dan 2 mensen (plus peuter) kunnen verzetten. Vooral rondom de zomermaanden (half mei tot begin september) kunnen we hierbij wel wat hulp gebruiken.  Naast 2 Portugese part-timers die ons vanaf komende zomer gaan helpen met de vaste taken,  hebben we nog plaats voor een enkele gouden vrijwilliger.

Praktisch

 

 • je werkt 30 uren per week, 6 uren per dag gedurende 5 dagen in ruil voor een verblijf met je eigen kampeermiddel op Quinta Rural, plus maaltijden en/of ingrediënten
 • minimaal 3 weken beschikbaar (onze voorkeur gaat echter uit naar langer)
 • door schade en schande wijs geworden, werken we nu met een proefperiode van 1 week en tussentijdse evaluatie
 • bij langer verblijf en gebleken geschiktheid dragen we graag bij middels bv.  een reiskostenvergoeding, een zakcentje of andere extra’s
 • is er sprake van lichamelijke of geestelijke beperkingen/problemen, wees hier dan eerlijk in! Dan kunnen we samen kijken naar de voor jou meest geschikte periode. In het verleden is het helaas maar al te vaak voorgekomen dat vrijwilligers dit verzwegen, denkende/hopende dat hun problemen bij aankomst als sneeuw voor de zon zouden verdwijnen.  In bepaalde periodes en bij voldoende openheid en eerlijkheid, hadden we zeker iets voor hen kunnen betekenen. Doch in het hoogseizoen, wanneer de druk het hoogst is, hebben wij gewoonweg géén tijd voor jouw problemen en moeten we op je volledige inzetbaarheid kunnen rekenen.
 • bij serieuze wederzijdse interesse, sturen we je ons ‘vrijwilligerscontract’. Hoewel we enorm van de ‘vrijheid, blijheid’ zijn, en er niet van houden om ‘het baasje’ te moeten spelen, of misschien juist daarom, hebben we een soort ‘huisregels voor de vrijwilliger’ opgesteld, zodat je precies weet wat je van ons kunt verwachten, en wat we van jou verwachten. Zo kun je veel beter inschatten of dit ook daadwerkelijk bij jou past.

 

 Onmisbare kwaliteiten van een ‘gouden’ vrijwilliger:

* je hebt weinig tot geen begeleiding nodig
* je bent een aanpakker én doorpakker
* je hebt ervaring met een deel van de werkzaamheden,  de rest pik je snel op. Mensen met aantoonbare ervaring in de bouw , land- en tuinbouw en toerisme genieten uiteraard onze voorkeur. Doch inzet, enthousiasme en leergierigheid zijn minstens zo belangrijk.
* je ziet zelf werk, kunt zelfstandig aan de slag en hebt geen constante sturing nodig
* je bent mensgericht en gastvriendelijk. Empatisch vermogen en ‘will to please’
* bij voorkeur liefde voor mens, dier én natuur
* in bezit van een flinke dosis humor, relativeringsvermogen, creativiteit en zelfspot
* Je gaat voor de ervaring, je draait je hand niet om voor de minder plezierige/zware taken en geniet volle teugen van de leuke taken en de sfeer binnen het team
* je  beseft bovendien dat vrijwillig niet gelijk is aan vrijblijvend. We kunnen dus op je rekenen

 

Werkzaamheden

Het is belangrijk om te weten dat élke maand weer andere werkzaamheden (en weer en sfeer en activiteiten) met zich meebrengen.
Op dit moment zijn wij op zoek naar vrijwilligers voor: 

 •  mei:  Vooral buitenwerk. De eeuwige strijd met de bramen wordt weer voortgezet, brem en boompjes snoeien,  steentjes rapen, hellingen ondersteunen, muurtjes bouwen, groentetuin, bemesten,  inzaaien. Er moeten nog enkele meubels gemaakt worden, een nieuwe afwasplek, de natuurstenen trappen opnieuw opgebouwd,  alle waterpunten weer nalopen, vervangen.
 • mei /juni:  We concentreren ons op het naderende hoogseizoen. Tenten worden opgezet, meubels geverfd, extra stroompunten worden aangelegd, allerhande reparaties worden uitgevoerd, al het serviesgoed, kookgerei en meubels van zowel de adega als de tenten moeten we afwassen, kortom, spinenwebben ervan af en de grote schoonmaak gaat er doorheen. Uiteraard blijft de verzorging van het terrein en de dieren ook gewoon doorlopen.  In deze periode kunnen we vooral ´zelfstandige´ vrijwilligers gebruiken, die van thuis uit al vrij handig zijn aangelegd, zelf werk zien en weinig aansturing nodig hebben.
 • juli/augustus :  Welkom in het hoogseizoen. Tijdens deze maanden draait alles om een prettig verblijf van onze gasten. Als vrijwilliger moet je nu breed inzetbaar zijn.
  Werkzaamheden die je kunt verwachten zijn onderhoud, poetsen, wassen,opdienen, bedienen, afwassen, bardienst, helpen met koken, paarden (en andere dieren)  verzorgen, groentetuin bewateren, begeleiden van activiteiten/excursies, organiseren van activiteiten voor kinderen (zoals het weerwolvenspel bij een kampvuur,  spelmiddagen, creatief knutselen, spoorzoeken) etc.
  Het is belangrijk dat je, net als wij, oplossingsgericht bent, gastvrijheid uitstraalt en energie krijgt van al die gelukkige vakantiegangers om je heen.
 • september/oktober: De tenten moeten weer worden afgebroken, alles gaat in de opslag en de reparaties beginnen. Bovendien starten we met de bouw van 3 massieve boomstam bungalows op het terrein. In deze periode kunnen we weer heel wat handige handjes gebruiken.

 

Pas je binnen onze sfeer?

Op onze kleinschalige boerderij-camping hangt een intieme sfeer van rust en gastvrijheid, overgoten met een grote liefde voor kinderen en dieren. Een plaats waar iedereen zich welkom en veilig voelt en vooral zichzelf mag zijn zonder enige beperking.
Ook in drukke tijden zoals  het hoogseizoen staat het behoud van deze sfeer bovenaan.

Als vrijwilliger moet je jezelf afvragen of je in staat bent een bijdrage te leveren aan deze bijzondere sfeer voor onze gasten.
Het is voor ons (eigenaren, personeel & vrijwilliger) immers flink aanpoten in de zomer. Aanpakken, doorpakken, afmaken, zien, doén, je prioriteiten afwerken en toch altijd gastvriendelijk zijn.

 

De Gouden Vrijwilligers

Gelukkig mogen we alle jaren weer rekenen op de terugkomst van minstens 1 (en soms allen!) van onze ‘gouden vrijwilligers. Mensen die hier geweest zijn met hart en ziel, open en eerlijk, hard werkend en genietend, bij vertrek altijd weer vrienden geworden.  Zij zijn de reden dat we doorgaan met vrijwilligers!  Lieve, goede, nuchtere, kwetsbare en sterke,  en humorvolle mensen.  Je zult het met ons eens zijn wanneer je hen ontmoet.

 

 

Heb je interesse om als vrijwilliger aan de slag te gaan op natuurcamping Quinta Rural?
Stuur ons dan een mailtje waarin je jezelf voorstelt, vertelt welke periode en hoe lang je beschikbaar bent, welke werkervaring je hebt en naar welke werkzaamheden je voorkeur uitgaat. Ook horen we graag je drijfveer, waarom vrijwilligerswerk op Quinta Rural en wat verwacht je hier persoonlijk van.  (Dus a.u.b. ook echt bovenstaande informatie geven. Mails zonder info over wat je kunt, wilt, wanneer en hoe lang zijn vrij zinloos)

 

Aanreis
Het handigste is per vliegtuig naar Porto. Vanaf Amsterdam met Transavia en Tap, met Ryanair vanaf Eindhoven, Maastricht,  Dusseldorf Weeze en Brussel Charleroi.
Vanuit Porto kun je met openbaar vervoer tot Cabeceiras de Basto reizen (90 km, ongeveer 10 euro), waar wij je komen oppikken. Let wel, de bus gaat slechts enkele malen per dag, met rond 17.00 uur reeds de laatste bus. Komt je vlucht later aan, dan kun je best in Porto overnachten (hostel) en de volgende dag de bus nemen.