Wandelen met een ezel

Het ‘paardenterrein’ van Quinta Rural is een 2.5 hectare groot, ruig, privé-dalletje, enkel van het hoofdterrein gescheiden door het oude ossenkar-pad.
Sinds kort vind je hier ook onze ezelkudde. Langharige, bruine, middelgrote, taaie en vooral lieve ezels: de Mirandese ezel:  het enige Portugese ezelras.
Daar dit ras sinds de modernisering van de landbouw steeds meer haar ‘nut’ heeft verloren, is het helaas met uitsterven bedreigd. Gelukkig zijn er steeds meer initiatieven om dit ras hiervoor te behoeden. Waaronder ons initiatief.

Met 4 ezelinnen, 1 baby-ezeltje en een tijdelijke ‘leen-ezel’ , beginnen we onze kleinschalige ezelfokkerij. Met een beetje geluk dartelen er volgend jaar alweer 4 nieuwe Mirandese-ezeltjes door onze weiden en over de bergen.

Vanaf de zomer van 2016 zullen we ook voor het eerst ‘Op stap met een ezel’ aanbieden, waardoor de ‘dames’ ons helpen om in hun onderhoud te voorzien. Wij blij, zij blij, én jullie blij, want op stap met een ezel is zeker in deze authentieke, natuurlijke omgeving een onmisbare ervaring. Tredzeker leidt zij jullie langs kloven en dalen, wacht ze geduldig wanneer jullie hét ideale picknick-plekje hebben gevonden (natuurlijk bij een watervalletje, waterbekken of beekje!) en draagt ondertussen jullie rugzakken en/of de kinderen.

 

Mogelijkheden

Reserveren is verplicht voor alle ezelwandelingen.

 1. Ezelwandeling met picknick

  Een fijne wandeling mét picknickmand boordevol heerlijke & eerlijke streekproducten.
  De duur is natuurlijk mede afhankelijk van jullie gezamelijke tempo en jullie picknickpauze. Over het algemeen 2-3 uur.
  Prijs 27,50 p.p. voor volwassenen, 22.50 per kind tot 12 jaar

 2. Lange ezelwandeling inclusief stevige Portugese lunch bij Maria

  Lange wandeling met 2 prachtige pauzeplekken. 1 x in Formigueiro (ruïnes van watermolentjes, zwembekkentje, natuurlijk water) en 1 x in Moscoso (watervallen, zwembekkens plús lokaal cafeetje met stevige Portugese lunch).
  Duur: als jullie maar voor het donker terug zijn en ondertussen goed voor de ezel zorgen! Totaal ongev. 9.5 km, maar volop tijd om te genieten, te lunchen, te zwemmen, te fotograferen etc.
  Prijs: 32,50 p.p. voor volwassenen, 22.50 per kind tot 12 jaar

 3. Ezelwandeling kort

  Een korte wandeling van ongeveer 1 uur in de directe omgeving.
  Prijs 15 euro voor volwassenen en 12,50 voor kinderen tot 12 jaar.
  Minimaal aantal deelnemers: 3

 4. Groepswandeltocht met de gehele kudde

  In het hoogseizoen gaan we 1 x per week op stap met de hele kudde. Wederom een prachtige wandeling, afwisselend naar de watervallen of doorheen de historische herdersdorpjes.  Halverwege nemen we een korte pauze met sap, koek en fruit. Kinderen kunnen onderweg plaatsnemen op de ezel.
  Duur 2 – 3 uur. Prijs 15 euro voor volwassenen en 12,50 voor kinderen tot 12 jaar.
  Optioneel picknick meerprijs 10-12,50 euro p.p.
  Minimaal aantal deelnemers: 6

 

Inbegrepen:

 • De ezelin met pakzadel / rijzadel / manden.  De ezel mag, bovenop haar uitrusting, maximaal 50 kilo dragen.
  Meestal wordt er 1 ezel per gezelschap van 4 personen meegegeven.
 • Ezeluitleg.  Voordat je op stap gaat, willen we je graag een paar goede ‘handvaten’ meegeven. Daarom zien we graag dat er wordt geholpen met het poetsen en optuigen van de ezel: zo leer je niet enkel je ezel kennen, maar weet je ook hoe je onderweg eventueel kunt af- en opzadelen (bv. tijdens een lange pauze).
  We leggen kort en helder uit wát nou een ezel is, welk gedrag je kunt verwachten, hoe je daarmee omgaat en hoe je met je ezel ‘communiceert’.
 • Afhankelijk van je pakket, de picknick mand of de Portugese lunch

 

Belangrijk om te weten:

 • Een wandeling met een ezel moet je op voorhand reserveren. Zo kunnen wij de goede kwaliteit van onze uitleg waarborgen, maar ook de vrije dagen van de ezels
 • Onze ezels zijn geen afgestompte dieren, maar fris, levendig en hebben er plezier in. Dat willen we graag zo houden. Daarom is wederzijds respect en vertrouwen zó belangrijk
 • De eerste 20 minuten zijn cruciaal: dan testen jij en de ezel elkaar uit en zoeken elkaars grenzen op. Accepteert de ezel je als zijn leider, dan zal hij al snel je liefste, trouwste wandelgEZEL zijn. Door dik en dun!
 • De ezel laat je (al dan niet gewenst) stil staan en geeft je de kans te genieten van de mooie omgeving, van het moment. Ben je eigenlijk van plan om op rap tempo kilometers te vreten, dan is een ezel wellicht niet het juiste wandelgezelschap voor je en kom je best voor één van onze gewone wandelroutes vragen
 • Een ezel heeft een leider nodig: je moet dus de leiding kunnen maar ook wíllen nemen. Daarom raden wij aan om met minstens 2 personen per ezel op stap te gaan: zo kun je elkaar afwisselen, maar ook helpen en corrigeren.
 • Trekken heeft géén zin. Als een ezel zijn gewicht in de strijd gooit, wint hij/zij geheid. Wanneer een ezel stilstaat, is dit vaak omdat hij de situatie in zich wil opnemen, analyseren. Ezels zijn, in tegenstelling tot paarden, géén vluchtdieren. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over op hol slaande ezels, maar je zult wel met dit ‘stilstaan’ moeten kunnen omgaan. Probeer te ontdekken waarom hij/zij stilstaat, neem de leiding en verleid hem tot het samen vervolgen van jullie weg.  Even van achteren aanmoedigen helpt vaak ook: toch handig dat jullie met meer personen op pad zijn!
 • Bij slecht weer (>3 mm regen en/of harde wind) gaat de wandeling niet door.  Ezels houden namelijk net zoals de meeste mensen niet zo van regen
 • Bij hoge zomertemperaturen, wordt er enkel vroeg in de ochtend met de wandeling gestart zodat jullie tegen het warme middaguur, ofwel terug op de Quinta zijn (korte wandeling) ofwel pauze nemen (picknicken)
 • Het welzijn van onze ezels staat voorop. Vermoeden wij dat de ezel tijdens de wandeling verkeerd behandeld zou kunnen worden, geven we geen ezel mee
 • En als laatste: doe comfortabele (dichte) wandelschoenen aan, kleding die vies mag worden, een hoedje tegen de zon/wind en neem voldoende drinkwater mee