Wandelroutes Noord Portugal – in bewerking

Als je je wandelvakantie in Portugal aan het plannen bent, is het wel zo leuk om alvast wat voorpret te beleven aan de routes. Hieronder hebben we een aantal wandelroutes kort beschreven.

De meeste wandelingen zijn, zeker in het laagseizoen, ook mogelijk met lokale gids. Ofwel wijzelf, Nederlands sprekend, ofwel erkende Portugese gidsen, tevens Engels sprekend.
Sommige wandelingen zijn enkel als dagvullend programma mogelijk, met gids en heerlijk uitgebreide lunch, op zijn Portugees.

Hou er rekening mee dat wandelen in de bergen meer van je conditie vergt dan het gemiddelde Nederlandse bospad. Start daarom met een korte wandeling en bouw het zo naar je eigen kunnen op.
Kijk bij de inschatting van de tijd die je erover doet, ook naar je behoeftes: doe je het liefst lekker rustig aan, met ruim de tijd om te pauzeren, eten, drinken, mijmeren, fotograferen, ontdekken, spelen of zwemmen? Of wil je als een ware kilometervreter aan je conditie werken en zo ver mogelijk komen?

 

Wandelroutes met start- en eindpunt bij camping Quinta Rural

DSC04501Juguelhe & Magusteiro

Aantal km: 6 km
Gemiddelde duur: 1,5 – 2 uur.
Te zien: Deze wandeling loopt via het eeuwenoude, haast verlaten granieten dorpje Juguelhe, onderlangs de bergkam naar de hoofdweg (een smal, nauwelijks gebruikt asfaltweggetje) naar een soortgelijk dorpje genaamd Magusteiro. Hier geen schattige tuintjes, maar echt bergleven: Koeienmest op de straat, de mensen aan het werk op het land, en de herder met zijn geiten.  Bij de bergkam heb je een mooi uitzicht, uiteraard, en kom je langs heel wat authentieke boerderijtjes en stallen, in gebruik of verlaten.

 

 

Oud-Cambezes

Aantal km: variabel
Gemiddelde duur:
Te zien: Via een breed pad begin je aan de afdaling naar Cambezes. Hier kun je eventueel een drankje of een hapje doen bij Casa dos Lobos. Vervolgens sla je één van de smalle straatjes in naar het oude gedeelte van Cambezes, wederom met mooie granieten huizen, de gemeenschappelijke wasplaats die nog dagelijks in gebruik is, de bergweides met de oude hoogstam wijndruiven en natuurlijk, de kleine kerkjes.
Vanuit Oud-Cambezes heb je een aantal opties qua route en lengte.

 

waterval rivier bij camping portugalFormigueiro – Moscoso

Aantal km: 9,5 km
Gemiddelde duur:
Te zien: Heenweg voert langs door de heuvels, langs een klein oud dorpje, het pad vervolgend langsheen een prachtige kloof, met her en der ruïnes van watermolentjes.
Watervalletjes en zwemgelegenheid op 1/4 en 1/2 van de wandeling. Halverwege ook een dorpje met café en restaurant waar je voor een stevige Portugese maaltijd terecht kunt.
Terugweg loopt makkelijk. Eerst via paadjes langs ommuurde weides (het lijkt schotland wel!) en stapstenen, dan over een breed zandpad tussen de dennebomen.

 

wandelroutes vanaf camping quinta ruralJuguelhe & Toninha

Aantal km: 8 km
Gemiddelde duur:
Te zien: Het eerste stukje van de wandeling, het dorpje Juguelhe, is overlappend met een andere wandeling. Eens je het dorp hebt verlaten en ook het kappelletje, het schandkruis en het wijdse uitzicht achter je hebt gelaten, wandel je via een breed zandpad richting Toninha. Voorbij de (nauwelijks herkenbare) ruïnes van de oude vestiging van Toninha (ooit verdreven door de pest), zet je de daling in. Langs torenhoge coniferen en dennenbomen, magisch aandoende berkenbosjes met kabbelend water, met mos begroeide rotsen, uiteindelijk weer terug omhoog leidend richting Moscoso. Via de ‘hoofdweg’ van het kleine Toninha (opgepast, geiten hebben voorrang) loop je onder de wijnrank langs de wasplaats om je weg terug naar Quinta Rural te gaan.

 

wandelen in noord portugalJuguelhe, Toninha & Moscoso

Aantal km:
Gemiddelde duur:
Te zien: Deze wandeling is een uitgebreide versie van de wandeling naar Juguelhe & Moscoso.

 

 

Deze routes kun je eventueel verlengen door ze onderling te verbinden.

Wandelroutes binnen een straal van 10 – 20 km vanaf de camping

volta a terra filmUz – Samao – Gondiaes, Trilho das Papas

Aantal km: 13.5 km, looptrail
Gemiddelde duur:
Te zien:

 

Uz  – dagprogramma met gids & lunch

Aantal km:
Gemiddelde duur:

Op deze dag zullen Nuno en Diana, 2 Engelssprekende dynamische biologen , je doorheen het legendarische dorpje Uz gidsen, op zo’n 10 km van Quinta Rural. Zoals de meeste dorpen, is ook Uz geteisterd door de leegloop. De bevolking is massaal geëmigreerd, op zoek naar werk & inkomen. Tegenwoordig telt het dorp slechts 49 inwoners, die grotendeels bestaan van de kleinschalige (en ouderwetse) landbouw.

Wij hadden Uz al in ons hart gesloten vanwege haar trotse, verenigde, eigenwijze maar lieve inwoners. Sinds vorig jaar zijn de Uzenaren echter mini-bekenden geworden. In 2015 is er namelijk een (leuke en goede!) docu-film over Uz, de herinneringen aan het verleden en de hoop voor de toekomst uitgekomen. “Volta à Terra” toont het verloop van het leven van enkele ‘Uzensers’  doorheen de vier jaargetijden. Zo leren we Antonío in deze film kennen, een emigrant die zijn droom om terug te keren naar zijn ‘grond’ heeft weten te realiseren, en die zich nu wijdt aan de voorbereidingen voor het dorpsfeest. Zo ook Daniel, een jonge herdersjongen, die ongeduldig uitkijkt naar het ontmoeten van de liefde van zijn leven. (In de loop van jullie verblijf zullen we de film tonen.)

 

Nuno en Diana voeren ons door bergweides, over rauwe vlaktes en doorheen dit typische dorp, naar diens oude schoolgebouwtje, alwaar Luisa,  een talent op gebied van een ouderwets Portugees potje koken, jullie stevige lunch verzorgt.

Kosten: 35 euro p.p.  (25 euro kinderen tot 12 jaar)
Inclusief: erkende gids (bioloog) & uitgebreide lunch

Salto

Aantal km:
Gemiddelde duur:
Te zien:

Moinhos do Rei

Aantal km:
Gemiddelde duur:
Te zien:

Agra – dagprogramma met gids & lunch

Aantal km:
Gemiddelde duur:
Te zien: Deze wandeling valt op te delen in 2 stukken: een stuk van de route loopt doorheen het bekende en gerenoveerde dorpje Agra – hier zullen jullie ook van de Portugese boerenlunch genieten. Het andere deel is één en al natuurschoon. De route loopt door weides, hellingen en langs een riviertje, met prachtige natuurlijke waterbekkens die uitnodigen voor een frisse duik. Middeleeuwse bruggetjes en watervallen.
Kosten: 35 euro p.p. (25 euro kinderen tot 12 jaar)
Inclusief: erkende gids (bioloog) & uitgebreide lunch

 

Overige routes in de omgeving

Buiten bovenstaande routes die wij zelf regelmatig lopen, hebben we nog meer wandelingen verzameld, waaronder ook GPS-routes.  Deze hebben wij echter nog niet zelf in kaart gebracht of nog geen gids voor gevonden, waardoor we geen uitspraak over de kwaliteit of juistheid ervan kunnen doen. Dat maakt het dan wel weer net een tikkeltje avontuurlijker.